Stress

Stress kan være et stort problem i hverdagen

De fleste oplever stress ind i mellem. Det er blevet en del af vores moderne hverdag: Vi skal have et væld af ting til at gå op i en højere enhed, både professionelt og privat.

Det kan være du har en krævende hverdag, som du egentlig trives i, men er begyndt at føle dig presset af. Det kan være din krop er begyndt at sige fra og det påvirker din søvn, dit humør og din handlekraft. Det kan også være, at dine kognitive funktioner begynder at dale – og du er bekymret. Det kan være du oplever tankemylder, som du har svært ved at få kontrol over. Og det skræmmer dig, at du føler dig presset på denne måde.

Vores tankers betydning

Oplevelse af stress handler ikke kun om ydre krav, vi ikke kan honorere. Det handler også om, hvordan vi reagerer på alle de tanker om stress, vi har i løbet af dagen. Giver vi de tanker, der handler om de ting, vi ikke kan nå for meget opmærksomhed, kan dette føre til stress og ubehag. Hjernen har brug for hvil, og når vi bruger størstedelen af tiden når vi har fri, på at tænke på de ting, vi ikke har nået, kan vi udvikle stress. Eller til at mærke efter i kroppen, hvordan vi har det, altså alt for meget selvfokus.

 

Nyere stressforskning viser, at stress i sig selv ikke er den farlige ingrediens i stresslidelsen. Tværtimod kan antagelsen om at stress er farligt være med til at skabe og fastholde de problemer, man oplever, når man lider af stress.

 

Der skal handles

Den nye viden om stress må dog aldrig blive en sovepude for arbejdsgiverne og det er aldrig ens egen skyld, hvis man lider af stress. Vi har stadig brug for et godt arbejdsmiljø og dygtige chefer.

Det er samtid vigtigt at se på vores energiforvaltning. Ignorerer vi gang på gang at vi er trætte og egentlig har brug for et hvil, kan det også føre til stress, hvis vi ikke får koblet hjernen fra en gang imellem.

 

Vores værdiers betydning for stress

Vores værdier er med til at vise os retning. Føler vi os tvungen til en handling, som strider imod vores værdier, kan vi opleve stress. Har vi værdier som grundighed og nærvær, kan situationer hvor vi presses med for mange arbejdsopgaver, få os ud af balance. I disse situationer har vi brug for at handle og ændre nogle ting i vores liv.

 

Vores digitale vaner kan give os stress

Vi er heldigvis ved at blive opmærksomme på, hvordan vores digitale vaner kan give os stress. Fordi vi kan være på hele tiden, føler vi at vi skal være på hele tiden; tjekke mails og besvare dem stort set døgnet rundt. Opdatere profiler på de sociale medier og “like” andres billeder. Læse nyheder døgnet rundt og bruge vores mobiltelefon som vækkeur. Vores mobiltelefon kan næsten tage magten fra os, fordi vi føler, at vi skal have den på os døgnet rundt, for ikke at gå glip af noget.

Jeg kan hjælpe dig til at få en mere sund tilgang til de digitale medier. Til at du kun giver de sociale medier den opmærksomhed, som ikke sætter gang i for mange tankeprocesser, som giver dig stress.

 

Stress hos børn og unge

Børn og unge kan også føle stress og det er vigtigt at tage denne tilstand alvorligt, da den kan udvikle sig til angst og/eller depression.

Stresstilstande kan behandles

 

 Læs om Metakognitiv terapi, klik her.

Læs om ACT, klik her