Angst

Hvad er angst?

Angst er en følelse i kroppen uden at være en reel fare. En såkaldt falsk alarm. Angst kan opstå ved at vi i fortiden enkelte gange har oplevet noget ubehageligt. Da vi er gode til at huske de ubehagelige situationer, bliver vi bange for at dette vil ske igen i fremtiden. Angsten kan således forhindre os i at leve optimalt i nutiden. Vores hjerne spiller os et puds ved at bilde os ind, at fremtiden vil ligne fortiden – måske ovenikøbet meget værre. Har vi oplevet noget ubehageligt, kan dette sætte nogle kropslige fornemmelser og følelser i gang, og vi vil få negative forventningsfulde tanker. Ved fokus på disse negative tanker og forventninger, kan vi ligefrem se en katastrofe for os. Vi kan komme til at undgå situationer, som har gjort os angste i fortiden, og en ond cirkel er opstået. Angst har taget magten fra os, og er kommet til at styre vores liv.

 

Angst udvikles når vi giver de angste tanker for meget opmærksomhed, og når vi bruger uhensigtsmæssige strategier til at mestre angsten.

 

Angst typer:

 

Generaliseret angst er en mere eller mindre konstant følelse af angst og ubehag. Vi er konstante nervøse og anspændte, føler os mindre værd, og er ofte bekymrede for, om vi selv eller vores nærmeste bliver syge eller kommer ud for en ulykke. Ved generaliseret angst kan depressive tilstande følge med.

Panikangst er angst, der opstår pludseligt og voldsomt. Vi får åndenød, hjertebanken, bliver svimmel og bange for at dø eller for at blive sindssyg.

Socialangst er en form for angst hvor vi kan være bange for at være sammen med andre, og hvor vi ofte trækker os fra socialt samvær. Vi har ofte lavt selvfærd og har måske en følelse af, at vi ikke er værd at være sammen med.

Agorafobi: Angst for at være på steder med mange mennesker, f.eks. i busser, tog eller i supermarkedet.

Helbredsangst: Angst for at fejle en alvorlig og dødelig sygdom.

Enkelt angst eller enkeltfobi er nok den almindeligste form for angst. Vi kan være bange for at flyve, køre bil, nåle, højder, edderkopper.

 

Symptomer:

Hjertebanken, sved, kuldegysninger, uro, rysten, svimmelhed, kvalme, vejrtrækningsproblemer, trykken for brystet, kvælningsfornemmelser, angst for at miste selvkontrollen og for at dø.

 

Hvem får angst?

Ca. hver 4-5 af os får angst, og angst er således en velkendt lidelse. Et vist angstberedskab er nødvendigt, men nogle af os har et så højt beredskab for angst, at det bliver ulideligt. Børn med angste forældre har større sandsynlighed for selv at blive angste, da de ofte kopierer forældrenes måde at agere på. Samtidig er forældre med angste børn tilbøjelige til at overbeskytte børnene, så disse får en oplevelse af, at verden er farlig. Mennesker som udvikler angst, har ofte alt for meget fokus på de angste tanker og følelser.

 

Kan du gøre noget ved din angst?

Ja, det kan du. Du kan lære nye mestringsstrategier til at forhindre angsten i at styre dit liv. Jeg anvender ofte Metakognitiv terapi i samtalerne med dig.

 

Læs om angst hos børn og unge, klik her.

Læs om angstbehandlingen, Cool Kids, for børn og unge, klik her.

Læs mere om Metakognitiv terapi for børn med angst, klik her.

Læs om ACT, klik her.

Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig med angst, ring eller skriv til mig!